Våga vego

Vegetarian eller bara sugen på att käka lite mer grönt? Vi tipsar om ställen som serverar vegetariskt och veganskt runt om i Skåne. 

Örnahusen: Jord & Bord
Frukost-, lunch- och fikaställe där allt är vegetariskt och veganskt. Mat, bröd och kakor bakas och lagas från grunden med egenodlade råvaror. Bland annat kan du äta quinoa-burgare, peruanska munkar på pumpa och grillade flatbread med pocherat ägg.

Malmö: Rau
Helvegansk krog på Davidhallstorg i Malmö där det lagas mat med rötter i Sydostasien på råvaror från växtriket. Bland rätterna finns till exempel dumplings med shiitake, fermenterad tofu och curry med potatis.

Fjälkinge: Röda Längan
Ett litet himmelrike för dig med specialkost och allergier där du alltid kan äta vego. Här käkar du små välsmakande tapasrätter gjorda på råvaror runt knuten eller fikar på minikakor.

Mölle: Mölle Krukmakeri
Mölle Krukmakeri har öppet varje dag och erbjuder vegansk frukostbricka med hembakat bröd, avokado, grönsaker efter säsong, hummus och en veggipot. Från 11.00 till sent finns marockansk böngryta, vegansk pizza och sallader med säsongens grönsaker.

Malmö: Jord
Helveganskt café med hållbart tänk där du lunchar, brunchar och fikar. Det finns bland annat olika nyttiga bowls, tofu-toast, amerikanska pannkakor och himmelska avokadomackor.

Hässleholm: Café Naomi
Genuint ställe i Hässleholm som har mycket vegetariskt på både lunch- och kvällsmenyn. Det libanesiska köket serverar klassisk falafel, abourgineröra, fräsch bönsallad, vårrullar, hummus och friterad halloumi.

Kristianstad: La Bottega del Gusto
Italienare med en hel del vegetariskt på menyn. Pinsa romana med tomatsås, mozzarella och basilika, risotto med svamp och tryffel, pasta fylld med konfiterade tomater och burrata och klassikern Cacio e pepe.

Malmö: Ur vår jord
Ur vår jords fantastiska sallader från egen stadsodling i Malmö gör verkligen ingen besviken. Här finns alltid utbud för både veganer och vegetarianer.

Tryde: Tryde 1303
Här används råvaror runt hörnet när det lagas allt från indiskt och pizza till skånsk tapas. Det finns mycket vegetariskt och en del veganskt att välja bland. Bland annat en vegetarisk pizza med mozzarella, säsongens grönsaker, fetaostkräm och en vegansk indisk linsoppa med ingefära, koriander och vitlök.

Lund: Mui Gong
Kinesisk spartansk krog där det alltid finns en vegetarisk eller vegansk rätt under lunchen. På à la carte-menyn som även kan ätas dagtid finns exempelvis fried rice med grönsaker, tofu i olika utföranden, wookad krispig abourgine, nudlar med sojabönor och sichuan-soppa.

Malmö: Manto
Manto är en kreativ asian fusionkrog med plantrötterna rotade i både det afghanska, koreanska, kinesiska och indiska köket. Allt som kommer ut på tallrik och glas är både spännande, smakfullt och dessutom helt veganskt.

Helsingborg: Bruket Kaffebar
Café på Bruksgatan i Helsingborg med fokus på närproducerat och ekologiskt. Du kan äta frukost hela dagen i form av frömacka, smoothieskål, gröt eller en “lyxfrukost”. Lunchtid finns grillmacka med varierande fyllning, hummusskål och säsongens sallad.

St Olof: Byvägen 35
Gulligt hembageri och café med inrikting på ekologisk, veganskt och vegetariskt. Dagens lunch består ofta av matiga soppor, krispiga pizzor, pastarätter och mustiga grytor.

Malmö: Mygel
I en cool lokal i Frihamnen äter du vällagad lunch, middag och brunch gjord från grunden. Alla maträtter är helveganska eller vegetarianska med mycket smaker och färger där du som är van vid kött och fisk inte kommer sakna ditt “vanliga” protein.

Publicerad 25 september 2022
Uppdaterad 11 november 2023

Info

Läs också…

Ost & Delibaren

Ätbara presenter

Kombinera en utflykt med att handla ätbara presenter till dig själv eller någon du tycker om. Här är 14 ställen…
» Läs mer